Nieuws

Paardentram naar museum

Groningse paardentram vindt laatste rustplaats in Nationaal Bus Museum

zo 28 mei 2023, 14:04 Algemeen

HOOGEZAND – De Groningse paardentram van de overleden Jan Klooster komt in juni naar het Nationaal Bus Museum (NBM) in Hoogezand. 

De tram werd bij toeval opgemerkt door bestuurslid Ron Mulder die op zoek was naar een tuinhuisje in Bedum. Hij ging daarvoor door de schuur van de nazaten van Jan Klooster en zag daar de tram. Klooster reed jarenlang met de tram achter een tractor van Bedum naar de stad Groningen, waar hij als attractie diende voor jong en oud. Klooster was een markante verschijning en alom bekend onder de Groningers. De tram zal ook achter de tractor naar Hoogezand gaan voor een laatste rit.

Het NBM is blij met de komst van de tram. ,,De paardentram laat niet alleen het begin van het openbaar vervoer in Nederland zien’’, zegt directeur Rob Bezema. ,,Het is ook een icoon in Groningen en verdient zijn plekje in ons museum.’’ De tram zal in stijl getoond worden met paarden die geschonken zijn door het Rijtuigen Museum Nienoord in Leek. Ook de kinderen van Jan Klooster zijn blij met de eindbestemming van de tram. ,,Zo kunnen we het verhaal van onze vader in ere houden.’’ 

De paardentram zal vanaf juni te bewonderen in het Nationaal Bus Museum aan de Produktieweg 13 in Hoogezand. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Jan Klooster in 2008 naast de Martinitoren. Foto: Corné Sparidaens (DvhN)
Teun van Mourik thuis in Bodegraven
Teun van Mourik brengt een bezoek aan het museum met de Wensambulance

Logo-museum

Het Nationaal Bus Museum heeft er sinds enige tijd nog een museum bij: het Logomuseum. Ons museum was  enige tijd geleden benaderd door Teun van Mourik, die het museum in 1992 als hobby was begonnen. Hij was ongeneeslijk ziek en wilde graag dat zijn collectie behouden bleef.

Op 1 september j.l. is de heer Teun van Mourik in zijn woonplaats Bodegraven overleden.

In de loop der jaren had Van Mourik een collectie gemaakt met alle logo’s van Nederlandse vervoersmaatschappijen vanaf 1948 tot nu. Elk logo, zo’n 700 stuks, was met de hand gemaakt. Samen met de collectie heeft het museum ook de naam van het Logomuseum en de website overgenomen. “Het past helemaal in ons straatje en vormt een mooie aanvulling op onze eigen museumcollectie.’’, aldus Rob Bezema.

Busje RTV Noord in
Nationaal Bus Museum

Het was een van de bekendste voertuigen in de provincie Groningen: het oranje VW-busje van het tv-programma Expeditie Grunnen. Meer dan zes jaar bracht hij een glimlach op het gezicht van Groningers. Maar het busje was toe aan z’n pensioen.

Het iconische Volkswagenbusje is nu te bezichtigen in ons museum. Leuk om er samen mee op de foto te gaan.

Bekijk de video van de overdracht aan het Nationaal Bus Museum.