Nieuws
Nationaal Bus Museum in het nieuws

De donkere wolken boven het Nationaal Busmuseum in Hoogezand zijn weggetrokken. Vorig jaar dreigde sluiting wegens een gebrek aan gekwalificeerde vrijwilligers. Dit jaar durft het museumbestuur te denken aan een verbouwing en de aankoop van nieuw materiaal.
,,De druk is van de ketel’’, zegt directeur Rob Bezema van het Nationaal Busmuseum in Hoogezand. ,,Ik ben opgelucht. We zijn er nog niet − we hebben niet alle subsidies gekregen die we hadden aangevraagd − maar de wereld ziet er een stuk minder somber uit dan vorig jaar.’’
Toen luidde het museum de noodklok. Er was een schreeuwend tekort aan vrijwilligers om de museumbussen te kunnen onderhouden. Monteurs, plaatwerkers, carrosseriemedewerkers, ze waren er niet. ,,Geregeld konden we de weg niet op. Dat is jammer voor het publiek en voor onze vrijwilligers. Alles dondert in elkaar als we de bussen niet kunnen laten rijden’’, zegt Bezema.
Rijdend erfgoed
Want de oude bussen die het museum bezit, zijn meer dan expositiestukken. Het is rijdend erfgoed, dat ook ingezet wordt bij evenementen. ,,Het zijn oude dames die af en toe door de hoeven zakken. Dan heb je vakmensen nodig die ze weer de weg op helpen. Die hebben we gevonden. Zoals statushouders die hier werkervaring opdoen. Echte vakkrachten zitten ertussen, monteurs en schilders.’’
Ook zijn er afspraken gemaakt met instanties in en van de gemeente Midden-Groningen die zich bezighouden met re-integratie. ,,Die sturen ook mensen. Laat maar komen. We hebben voor iedereen een werkplek’’, zegt Bezema, die weer hoopvol naar de toekomst kijkt.
Subsidie
Niet alleen zijn er extra mensen in de garage en werkplaats. Het Nationaal Busmuseum ontving ook een subsidie van 67.000 euro van de gemeente Midden-Groningen. Het geld wordt gebruikt om een deel van het gebouw te isoleren. ,,Het pand is oud. We kunnen substantieel besparen op de hoge stookkosten.’’
Er was ook geld gevraagd bij de provincie Groningen als compensatie voor geleden verliezen tijdens de coronapandemie en de stijgende energieprijzen. Die subsidieaanvraag is afgewezen.
,,We zullen ergens anders geld moeten vinden. Maar met het bedrag dat we hebben gekregen, hebben we weer wat ademruimte. Want we hebben plannen. We willen twee bussen kopen. Oldtimers die voor touringcarbedrijven gereden hebben. Ook gaan we het museum herinrichten. De bussen krijgen meer plaats en komen beter tot hun recht. We nemen tot 2025 de tijd.’’
Dagblad van het Noorden – 20-03-2023

Onlangs zijn er in het museum opnamen gemaakt door RTL 4 voor het televisieprogramma Onderweg naar de regio.
Deze opnamen waren te zien op RTL 4 op zondag 20 maart en zaterdag 26 maart.
Hier kunt u de uitzending terugkijken.
Nationaal Bus Museum op MuseumTV
Onlangs zijn er in het museum opnamen gemaakt ten behoeve van de website van Museum TV. MuseumTV is een videoplatform dat kunst, cultuur en design tot leven brengt.
MuseumTV is een initiatief van Stichting Ons Museum en samenwerkende musea in Nederland. De missie van Stichting Ons Museum is een zo breed mogelijk publiek met kunst en cultuur in aanraking te brengen.
Onze vrijwilliger Klaas Hollander vertelt hier aan de hand van bussen uit de collectie op boeiende wijze over de geschiedenis van de autobus in Nederland.