²²

Museumspoorlijn STAR biedt samen met het Nationaal Bus Museum een arrangement aan naar het museum. Uiteraard reis je per stoomtrein en historische bus!

Meer weten? Klik dan op het logo.

Nieuwe editie

Informatiebulletin - 144

Dit nummer staat grotendeels in het teken van Leyland-Verheul standaard streekbus LVB668, een uitvoering die in verschillende varianten is geleverd aan de 'particulieren', de niet-NS-dochterbusmaatschappijen. Jan Emmelkamp is er ingedoken en heeft er een zo compleet mogelijk overzicht van gemaakt. Verder o.a. in dit nummer de 'Column chauffeur Cees', waarin Cees Siebers de voors en tegens van verschillende nieuwe soorten brandstof voor bussen op een rijtje zet, In de rubriek 'Uit het archief' blijkt de zingende buschauffeur uit meerdere personen te bestaan. In de 'Achterklep' wordt onze GADO Bellewagen in de spotlights gezet. En natuurlijk nog veel meer interessante artikelen. Ook deze keer weer veel informatie voor busliefhebbers en in historie geïnteresseerden. Onze donateurs ontvangen deze gratis, maar ook te bestellen door niet-donateurs. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail.

Trolleybus in Hoogezand!

Sinds vrijdag 25 mei 2018 biedt het Nationaal Bus Museum onderdak aan een trolleybus.

Van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA) is tot september 2019 trolleybus 139 in bruikleen gekregen. "Dit is dus geen bus", zegt Herman Wilmer, voorzitter van de Stichting. "Een trolley mag er dan uitzien als een bus en stopt ook bij een bushalte, maar géén bus. Wij zeggen ook 'trolley' en niet 'trolleybus'. Dit is wat wij noemen een tram op rubberbanden."

Trolley 139 draaide voorheen zijn rondjes in Arnhem. De bus is in 1956, met zes andere wagens, in dienst gesteld.

In 1975 is de bus buiten dienst gesteld. Na omzwervingen, onder meer als statisch object in het Spoorwegmuseum, is de 139 nu eigendom van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem.

5 - 22

Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog de tramremise was vernietigd, werd na de oorlog besloten tot de aanleg van een trolley netwerk. Op 5 september 1949 werd de eerste trolleylijn geopend tussen Arnhem en Velp, volgend jaar dus 70 jaar geleden. De Stichting wil dit feit vieren met een aantal trolleys, die nu nog in opslag staan. Trolley 139, het oudste exemplaar dat in het bezit van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem is, wordt daartoe in Hoogezand opgeknapt.

De bus zal een prominente plaats innemen naast de collectie van de tentoongestelde oldtimers in het Nationaal Bus Museum. Om een zo realistisch mogelijk beeld te bieden zal ook een stukje bovenleiding worden opgehangen.

Lees hier een bijzonder verhaal over de eerste trolleys in Groningen.

Beelden van het transport

Afscheid van de TET 132

Op dinsdag 16 april 2019 hebben we afscheid moeten nemen van de TET 132. Deze bus was in bruikleen van het DAF Museum te Eindhoven en maakte sinds enige jaren deel uit van de collectie. Het DAF Museum heeft na een ingrijpende verbouwing weer plaats voor deze bus.

Daar de bus niet meer mobiel is werd deze op een dieplader naar zijn nieuwe bestemming vervoerd.

Nationaal Bus Museum

Produktieweg 13