Lees hier historisch nieuws

Museumspoorlijn STAR biedt samen met het Nationaal Bus Museum een arrangement aan naar het museum. Uiteraard reis je per stoomtrein en historische bus!

Meer weten? Klik dan op onderstaand logo.

Nieuwe editie Informatiebulletin

Het nieuwste Informatiebulletin is uit en staat vooral in het teken van de trolleybus. Dit natuurlijk in verband met de komst van trolley 139. En natuurlijk nog veel meer interessante artikelen. Ook deze keer weer veel informatie voor busliefhebbers en in historie geïnteresseerden. Onze donateurs ontvangen deze gratis, maar ook te bestellen door niet-donateurs.

Trolleybus in Hoogezand!

Sinds vrijdag 25 mei biedt het Nationaal Bus Museum onderdak aan een trolleybus.

Van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA) is tot september 2019 trolleybus 139 in bruikleen gekregen. "Dit is dus geen bus", zegt Herman Wilmer, voorzitter van de Stichting. "Een trolley mag er dan uitzien als een bus en stopt ook bij een bushalte, maar géén bus. Wij zeggen ook 'trolley' en niet 'trolleybus'. Dit is wat wij noemen een tram op rubberbanden."

Trolley 139 draaide voorheen zijn rondjes in Arnhem. De bus is in 1956, met zes andere wagens, in dienst gesteld.

In 1975 is de bus buiten dienst gesteld. Na omzwervingen, onder meer als statisch object in het Spoorwegmuseum, is de 139 nu eigendom van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem.

1 - 22

Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog de tramremise was vernietigd, werd na de oorlog besloten tot de aanleg van een trolley netwerk. Op 5 september 1949 werd de eerste trolleylijn geopend tussen Arnhem en Velp, volgend jaar dus 70 jaar geleden. De Stichting wil dit feit vieren met een aantal trolleys, die nu nog in opslag staan. Trolley 139, het oudste exemplaar dat in het bezit van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem is, wordt daartoe in Hoogezand opgeknapt.

De bus zal een prominente plaats innemen naast de collectie van de tentoongestelde oldtimers in het Nationaal Bus Museum. Om een zo realistisch mogelijk beeld te bieden zal ook een stukje bovenleiding worden opgehangen.

Lees hier een bijzonder verhaal over de eerste trolleys in Groningen.

Beelden van het transport

Nationaal Bus Museum