Download hier de poster.

Foto's Adrie Veltman

Collectie uitgebreid met nieuwe bus

Op 4 december 2019 kwam van Stichting Museumbus Zuidwest Nederland de voormalige Hermes 8001 naar het Nationaal Bus Museum te Hoogezand. Via samenwerking door beide stichtingen heeft de 8001 bij ons onderdak gekregen.

De 8001 is van het type B95, heeft een DAF motor en is gebouwd door de firma Den Oudsten. In 1999 kwam deze bus in dienst bij busonderneming Hermes (onderdeel van Connexxion). Tussen 2008 en 2017 heeft de bus bij diverse Duitse bedrijven gereden.

Weer terug in Nederland kwam de 8001 op 30 juli 2018 met zijn originele kenteken BH-GF-47 in het bezit van de Stichting Busmuseum Zuidwest Nederland.

En vanaf heden is deze bus dus te huur bij het Nationaal Bus Museum.

Burgemeester stelt officieel Bus Simulator in werking

Vrijdag 18 oktober 2019 was een heuglijke dag voor het Nationaal Bus Museum. Op deze dag werd de dankzij een schenking van de Rabobank Midden-Groningen op feestelijke wijze de bus simulator in gebruik genomen.

De heer Hoogendoorn, burgemeester van de gemeente Midden-Groningen, was uitgenodigd om deze handeling te komen verrichten. Hij verklapte ons dat zijn vader buschauffeur was geweest; dus waren de verwachtingen hoog gespannen.

Na een korte instructie vooraf nam de burgervader plaats achter het stuur van de simulator. De aanvankelijke onwennigheid verdween al snel en als een ervaren chauffeur loodste hij de Flixbus door het drukke verkeer van de stad.

Nadat de burgemeester de chauffeursstoel had verlaten, werd hem door de directeur van het museum een "busrijbewijs" overhandigd. Ook de aanwezige vertegenwoordiger van de Rabobank ontving er een.

Hij is er weer!

De nieuwste editie van het

Informatiebulletin - 149

In 1939 schaft de GTG in Groningen Autocar- en Ford-bussen aan. Jan Emmelkamp beschrijft in een uitgebreid artikel de levensweg van deze bussen in oorlogstijd.

Bijzondere foto's geven een goed beeld van dit stadsvervoer. Wist u dat zegeltjes plakken ook in de bus gebeurde? Willem la Verge duikt in dit fenomeen en ontdekt dat dit ondergeschoven kindje toch wat moois oplevert.

In Actueel leest u wat er zoal speelt in en rond het museum. In Achterklep zetten we een van de NBM-bussen in de spotlights. Dit keer een bus die er niet meer is: de Centraal Garage 20. De bus reed voor de oorlog op de stadslijnen van Hilversum en eindigde als uitgebrand schroot na een brand in 2011.

Oh ja, de lock-down is het museum niet in de koude kleren gaan zitten. We hebben uw steun nu hard nodig. Dat leest u ook in het NBM Informatiebulletin 149. Hebben? Word donateur en het NBM Informatiebulletin valt 4 x per jaar op uw deurmat.

fg2 - 8

Gedaanteverwisseling

De Arriva 1280, ook wel bekend onder de naam "Anti-vandalismebus", is onlangs teruggebracht naar zijn oorspronkelijk aanzien: de kleuren en belettering van de VEONN. Deze bus gaat nu verder door het leven als de VEONN 1280. Onze (vrijwillige) medewerkers hebben er weer een pronkstuk van gemaakt.

Nationaal Bus Museum

Produktieweg 13

9601 MA Hoogezand

fg2 - 8

Gedaanteverwisseling

De Arriva 1280, ook wel bekend onder de naam "Anti-vandalismebus", is onlangs teruggebracht naar zijn oorspronkelijke aanzien: de kleuren en belettering van de VEONN. Deze bus gaat nu verder door het leven als de VEONN 1280. Onze (vrijwillige) medewerkers hebben er weer een pronkstuk van gemaakt.