Het Nationaal Bus Museum heeft zich aangemeld bij de Rabobank Clubkas Campagne. Wij willen ons museum educatief nog aantrekkelijker maken om door middel van een simulatie (in de vorm van een game) een ieder, vooral jongeren, te laten ervaren hoe het is om buschauffeur te zijn.

Daartoe hebben we een krachtige computer en beeldscherm nodig. Wij hopen dat u ons daarmee wilt helpen door op ons te stemmen.

 

Klik hier

Nieuws

²²

 

Museumspoorlijn STAR biedt samen met het Nationaal Bus Museum een arrangement aan naar het museum. Uiteraard reis je per stoomtrein en historische bus!

 

Meer weten? Klik dan op het logo.

 

Nieuwe editie

Informatiebulletin - 143

 

Het nieuwste Informatiebulletin is uit en staat vooral in het teken van carrosseriebouwer Medema uit Appingedam (maar liefst 21 pagina's!) en voorzien van veel foto's. En natuurlijk nog veel meer interessante artikelen. Ook deze keer weer veel informatie voor busliefhebbers en in historie geïnteresseerden. Onze donateurs ontvangen deze gratis, maar ook te bestellen door niet-donateurs. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail.

 

Trolleybus in Hoogezand!

 

Sinds vrijdag 25 mei biedt het Nationaal Bus Museum onderdak aan een trolleybus.

Van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem (STA) is tot september 2019 trolleybus 139 in bruikleen gekregen. "Dit is dus geen bus", zegt Herman Wilmer, voorzitter van de Stichting. "Een trolley mag er dan uitzien als een bus en stopt ook bij een bushalte, maar géén bus. Wij zeggen ook 'trolley' en niet 'trolleybus'. Dit is wat wij noemen een tram op rubberbanden."

 

Trolley 139 draaide voorheen zijn rondjes in Arnhem. De bus is in 1956, met zes andere wagens, in dienst gesteld.

In 1975 is de bus buiten dienst gesteld. Na omzwervingen, onder meer als statisch object in het Spoorwegmuseum, is de 139 nu eigendom van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem.

5 - 22

 

 

 

 

 

Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog de tramremise was vernietigd, werd na de oorlog besloten tot de aanleg van een trolley netwerk. Op 5 september 1949 werd de eerste trolleylijn geopend tussen Arnhem en Velp, volgend jaar dus 70 jaar geleden. De Stichting wil dit feit vieren met een aantal trolleys, die nu nog in opslag staan. Trolley 139, het oudste exemplaar dat in het bezit van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem is, wordt daartoe in Hoogezand opgeknapt.

 

De bus zal een prominente plaats innemen naast de collectie van de tentoongestelde oldtimers in het Nationaal Bus Museum. Om een zo realistisch mogelijk beeld te bieden zal ook een stukje bovenleiding worden opgehangen.

 

Lees hier een bijzonder verhaal over de eerste trolleys in Groningen.

 

Beelden van het transport

²²

Nationaal Bus Museum

Produktieweg 13

9601 MA Hoogezand

²²

²²
²²

²²